Czy łatwo otworzyć winnicę? Jak to jesteśmy w stanie zrobić? Czy to właściwie realne?

Pamięta to każdy z nas, że jeszcze jakiś czas temu rodzime wino kojarzyło się niezbyt pozytywnie. Bardziej to były skojarzenia taniego wina niż lepszej jakości trunku. Na szczęście dzisiaj jest całkowicie inaczej, zaś winiarstwo w naszym kraju przeżywa prawdziwie drugą młodość. Spora liczba osób myśli nad otworzeniem własnej winnicy. Czy warto i czy to właściwie realne?

Winiarnia winnica
Największa liczba winnic w naszym kraju powstaje na południu Polski. Zwłaszcza są to województwa tj. małopolskie, podkarpackie oraz lubuskie. W wielu z nich tradycja winiarstwa sięga dawnych czasów. Nie znaczy to jednak, że nie ma winnic w pozostałych częściach Polski. Przykładem winiarnia Wrocław. Uprawa winorośli odnosi się do specjalnych warunków, odpowiedniego nasłonecznienia. Stąd także, bardzo istotną kwestią podczas zakładania winnicy jest odpowiednia działka. Najbardziej dopasowaną lokalizacją jest ziemia lekko pochylona w kierunku południowym, która jest położona nie wyżej niż 350 metrów n.p.m.

Najlepiej jeśli tego typu działka jest także osłonięta od zachodu, bo jest wtedy korzystniej chroniona przed wiatrem oraz burzami. Najbardziej właściwa gleba jest gliniasta, na pewno zaś nie można zakładać winnicy na obszarach podmokłych. Glebę pod winnicę trzeba bardzo dobrze przygotować. Ziemia tak więc powinna być nawożona wapnem oraz obornikiem. Winorośl lubi glebę bogatą w azot.

Ażeby nie popełniać zbytnio kosztownych błędów najbardziej korzystnie w dziedzinie zakładania winnicy odezwać się do doenologa. Można także spytać się o radę właścicieli już działających winnic. Dzięki radom fachowców jesteśmy w stanie uniknąć jakichś początkowych błędów, a dodatkowo powiększyć szansę, iż nasze wino (zobacz: wina porto) będzie faktycznie smakowitym trunkiem.

Bardzo ważną czynnością jest wybór odpowiednich sadzonek oraz odmian winogronu. W naszym klimacie z pewnością lepiej będą pasować odmiany odporne na zimno, jak Bianca lub Seyval Blanc. Są wytrzymałe na różnorodne, niekiedy bardzo niekorzystne warunki atmosferyczne. Pamiętając o tych podstawach można być pewnym, że nasza inicjatywa jest w stanie rzeczywiście się udać, nasze wino będzie pyszne, a klienci będą polecać naszą markę jako rzeczywiście godną polecenia.
21-06-2023