Pamięta to każdy z nas, że jeszcze jakiś czas temu rodzime wino kojarzyło się niezbyt pozytywnie. Bardziej to były skojarzenia taniego wina niż lepszej jakości trunku. Na szczęście dzisiaj jest całkowicie inaczej, zaś winiarstwo w naszym kraju przeżywa prawdziwie drugą młodość. Spora liczba osób myśli nad otworzeniem własnej winnicy. Czy warto i czy to właściwie realne?
Największa liczba winnic w naszym kraju powstaje na południu Polski. Zwłaszcza są to województwa tj. małopolskie, podkarpackie oraz lubuskie. W wielu z nich tradycja winiarstwa sięga dawnych czasów. Nie znaczy to jednak, że nie ma winnic w pozostałych częściach Polski. Przykładem winiarnia Wrocław. Uprawa winorośli odnosi się do specjalnych warunków, odpowiedniego nasłonecznienia. Stąd także, bardzo istotną kwestią podczas zakładania
winnicy jest odpowiednia działka. Najbardziej dopasowaną lokalizacją jest ziemia lekko pochylona w kierunku południowym, która jest położona nie wyżej niż 350 metrów n.p.m.
Najlepiej jeśli tego typu działka jest także osłonięta od zachodu, bo jest wtedy korzystniej chroniona przed wiatrem oraz
burzami. Najbardziej właściwa gleba jest gliniasta, na pewno zaś nie można zakładać winnicy na obszarach podmokłych. Glebę pod winnicę trzeba bardzo dobrze przygotować. Ziemia tak więc powinna być nawożona wapnem oraz obornikiem. Winorośl lubi glebę bogatą w azot.